Kinderboek

Een van de activiteiten die er gepland zijn om dit lustrum-jaar extra feestelijk te maken is dat de kinderen samen een eigen kinderboek gaan maken en illustreren.

De voorbereidingen zijn zo goed als afgerond en het echte werk kan bijna beginnen. Tussen oktober en februari vinden er in alle klassen workshops plaats waarin de kinderen de verhalen verzinnen. Maar dit gaan ze natuurlijk niet alleen doen. We zijn super trots dat de allerleukste (en bijna allemaal) Rotterdamse schrijvers en illustratoren willen meewerken aan dit project.

In januari en februari gaan de kinderen van groep 4 t/m 8, samen met Juf Andrea, aan de slag met de illustraties. Groepen 1/2 en 3 maken de illustraties samen met de illustratoren die in de klas komen.
Het doel is om alle kinderen in de voorjaar een prachtig gedrukt boek te geven. Voor oud-leerlingen, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden wordt het mogelijk om tzt een boek te kopen.

Schrijvers

Groep 1/2 a en b – Roozeboos
https://www.roozeboos.com/

Roozeboos, of Anne Roos Kleiss zoals je haar misschien kent in het dagelijks leven, probeert met een kinderlijke nieuwsgierigheid naar de wereld te kijken. Iets wat terug te zien is in haar artiestennaam, haar bijnaam als kind.

Haar werk is speels, vol kleur en vertelt verhalen tot in de kleinste details. Ze houdt ervan om wat ze om zich heen ziet vast te leggen in haar schetsboek en dit haalt haar inspiratie uit onverwachte plekken. Diversiteit, natuur, emoties, gemeenschap en ‘kleingeluk’ (letterlijk vertaald naar ‘kleine gelukjes’) zijn thema’s die vaak in haar tekeningen terug te vinden zijn.

In 2017 studeerde ze af aan een Bachelor in Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en in februari 2020 rondde ze een MA in Kinderboekillustratie af aan de Cambridge School of Art.

Groep 1/2 c – Magnus Weightman
https://www.magnusweightman.com/

Al sinds ik een kind was, hield ik van tekenen. Tekenen was de reden dat ik architect en stedenbouwkundige werd. Maar toen ik vader werd herontdekte ik het tekenen ‘gewoon voor de lol’. Ons huis vulde zich met kinderboeken en voor je het wist was ik er ook een aan het maken. Tot nu toe heb ik tweekinderboeken gemaakt.

Ik heb het gevoel dat ik nog veel moet leren, maar ik hou van de reis. Ik ben eigenlijk half Engels, half Noors, heb in Schotland gestudeerd en woon nu in Rotterdam met mijn Duitse vriendin en onze drie kinderen. Zou dit kunnen verklaren waarom thema’s als thuis en reizen prominent aanwezig zijn in mijn verhalen?

Groep 3 – Lisa Koolhoven en Piek Kock
https://www.vismetvoeten.nl/

Lisa en Piek werden aan elkaar voorgesteld door een gemeenschappelijke kennis. Er was direct een klik. Voor de stichting ‘Voorall’ werkten ze samen aan een boek over het leven met een beperking in Den Haag. Mooie, eerlijke, geschreven portretten door Lisa met foto’s door Piek.

Toen Lisa zag dat Piek graag tekende, kwam ze met het idee samen een kinderboek te maken. Lisa doet meer dan alleen schrijven: ze geeft lezingen en workshops en is gids in Den Haag en Rotterdam.

Groep 4 – Rien Vroegindeweij
https://www.rotterdamsedichters.nl/dichters/rien-vroegindeweij

Rien Vroegindeweij is schrijver, dichter, columnist, publicist, stadschroniqueur, vertaler, redacteur en bloemlezer. Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij van Middelharnis naar Rotterdam. In 1973 publi­ceerde hij zijn eerste dicht­bundel, Een vliegtuig van beton, in 2009 verscheen Later wordt alles echter – een keuze uit de gedichten 1973-2009.

Vroegindeweij is niet alleen zelf dichter, maar is ook verantwoordelijk voor talloze publicaties met poezië van anderen, zoals Rotterdam gehakt uit marmer, poëzie uit Rotterdam 1940-1990. In 2006 ontving hij de Erasmusspeld, in 2002 wint hij de Gedichtendagprijs, en in 2007 de Anna Blamanprijs.

Naast schrijver is Rien ook de opa van Mingus (groep 4) en Woody (groep 7).

Groep 5 en 6 – Maranke Rinck
https://www.marankerinck.nl/

Maranke Rinck (1976) is kinderboekenschrijver. Ze schrijft prentenboeken, voorleesverhalen en leesboeken voor jonge lezers. Dat doet ze ook in opdracht van musea en andere organisaties. Haar prentenboeken zijn in veel landen verschenen en ook de populaire serie Bob Popcorn is vertaald in het Engels, Duits en Frans.

Haar boeken wonnen verschillende prijzen in binnen- en buitenland, o.a. een zilveren griffel voor het prentenboek Tangramkat, de Kinderboekwinkelprijs voor Bob Popcorn en de Golden Parents Choice Award voor I feel a foot! in Amerika.

Maranke maakt veel van haar boeken met haar man, illustrator Martijn van der Linden. Samen geven ze lezingen en Bob Popcorn feestjes door het hele land.

Groep 7 – Chinouk Thijssen
https://chinoukthijssen.com/

Ik ben geboren in Rotterdam, waar ik nog steeds woon. Mijn geboortedatum is 30 juni 1983, wat mij een kreeft maakt. Vroeger wilde ik graag ballerina, zangeres of prinses worden. Dat is alle drie niet gelukt, maar ik heb wel elf jaar op ballet gezeten. Op de basisschool begon ik al met het schrijven van verhalen. Ik was vooral geïnspireerd geraakt door de boeken van Roald Dahl, R.L. Stine en de Tina Toppers, die in die tijd heel populair waren. Maar het duurde nog heel lang voordat ik erachter kwam dat ik echt schrijfster wilde worden.

Mijn eerste echte boek schreef ik toen ik begin twintig was. Sinds 2018 verschijnen mijn young adult-thrillers bij Clavis en sinds 2021 mag ik mezelf ook kinderboekenauteur noemen. Met Gegijzeld (uitgegeven door Kluitman) won ik de Prijs van de Jonge Jury 2022.

Groep 8 – Sanne Rooseboom
https://www.sannerooseboom.com/

In het vriendinnenboekje van toen ik negen was, staat ik al dat ik kinderboekenschrijver wilde worden. Ik schreef schriften vol en bedacht altijd verhaaltjes die ik aan mijn trouwe publiek van zusjes en broertje vertelde. Toen ik elf was deed ik mee met een schrijfwedstrijd voor volwassenen op de radio 1. Ik werd vierde, mijn verhaal kwam in een boek en ik won een kistje wijn.

Toen ik ouder werd, bleef ik schrijven, maar ik verzon de verhalen niet meer. Ik schreef voor de buurtkrant en de schoolkrant en toen de universiteitskrant. Ik studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam (en een jaar aan die van Sussex) en werkte daarna voor een krant als buitenlandredacteur. Ik werd correspondent in Londen en daarna schreef ik als freelancer voor allemaal bladen. Eigenlijk vond ik bedenken nog altijd leuker. Dat mag niet als journalist en dat deed ik ook heus niet, maar ’s avonds schreef ik hele verhalen. Verhalen die ik nooit afmaakte totdat ik dat op een dag wel deed. Jippie! werd mijn debuut, maar het Ministerie was toen ook al af (daar had ik zo’n acht jaar aan gewerkt, stiekem, ’s avonds).

Ik ben geboren in Utrecht, in 1979, en woon nu in Rotterdam. Ik heb twee kinderen en twee grote stiefkinderen. Het kinderboekenweekgeschenk van 2023 “Ravi en de laatste magie” is ook geschreven door Sanne.